Ja proste milujem vôňu čerstvo upečeného domáceho chleba, a keď jeho tvorba je nenáročná a rýchla, je to bonus navyše.

Tento recept má len pár krokov – odmerať/navážiť, premiešať varechou, nechať kysnúť, vyklopiť z misky a pár krát preložiť, vložiť do liatinového hrnca s vrchnákom a piecť 35 minút. TOŤ VŠE. My ho pečieme veľmi často.

Tento chlieb je z klasickej múky, tak že obsahuje lepok. Dôvod prečo ho ja pečiem je, že obsahuje málo soli a cukru a neobsahuje žiadne látky vylepšujúce múku alebo iné konzervačné látky.

Zarobenie chleba trvá maximálne 10 minút aj s navážením a odložením surovín. A príprava na pečenie, čiže miesenie, ktoré sa pri tomto recepte nedeje, len chleba preložíte pár krát na pomúčenej doske, trvá 5 minút ak sa chcete veľmi hrať 10 😁. Moje komentáre a prípadné variácie pre tento chlieb nájdete pod receptom.

Čo budete potrebovať na domáci pečený chlieb

4 šálky múky / cca 500 g – ja dávam 3 šálky celozrnnej a jednu šálku bielej – ale môžete dať čisto bielu alebo len celozrnnú je to na vás (z bielej je chlieb ľahší a celozrnnej hutnejší)

2 šálky vody / cca 420 ml – ideálne teplej rýchlejšie cesto vykysne

1 sušené droždie /cca 7 g – ja kupujem s DM-ka lebo nemá v sebe konzervačné látky, foto obalu na konci receptu

1 plochá čajová lyžička / cca 2 gramy prírodného kryštálového cukru – voliteľné chlebík vykysne aj bez neho

½ čajová lyžička / 2 gramy soli – ja používam himalájsku – tiež voliteľné, chlieb bez nej bude mať mdlú chuť, ale bude úplne bez soli čo je v dnešnom presolenom svete super (je pravda, že už pri tomto množstve je chlieb menej výraznej chuti ale my sme si už tak zvykli, že nám to nevadí, dokonca chutí – tak že si uprav množstvo ako uznáš za vhodné)

Všetky suroviny na doma pečený chlieb s nízkym obsahom soli a cukru

Postup na spracovanie cesta a kysnutie

Do misky, ktorá sa dá uzavrieť vrchnákom a má priestor na kysnutie, daj všetky suché ingrediencie. Dobre ich zamiešaj varechou.

Suché ingrediencie

Pridaj teplú vodu a cesto premiešaj varechou.

Pridaná voda do cesta

Cesto sa mieša dovtedy, kým sa celá múka nevpracuje do cesta. Pozor – cesto zostane lepkavé a nebude sa oddeľovať od varechy alebo misky.

Miešanie cesta na chlieb varechou

Mysku zakryte vrchnákom a dajte na nejaké teplé miesto kysnúť. Ja ju dávam na gauč a prikryjem dekou. Nechaj 2,5 až 3 hodiny kysnúť. Chlieb musí zdvojnásobiť objem.

Zamiešané cesto pripravené na kysnutie

Cesto po 2,5 hodinovom kysnutí

Vykysnuté cesto – toto vykyslo riadnie niekedy ho mám len po ten vrchný lem a chlieb je stále chutný

Predhriatie trúby, spracovanie cesta a pečenie

Predhrej trúbu spolu s liatinovým hrncom na 225 stupňov C ak máš horko-vzdušnú trúbu, stačí aj na 200 stupňov C.

Predhrievanie trúby s liatinovým hrncom

Priprav si misku do ktorej vložíš papier na pečenie.

Miska pripravená na vloženie cesta

Pomúč pracovnú dosku, zober si vykysnuté cesto, vyklop ho z misky.

S múkou nešetriť dobre plochu pomúčiť inak sa cesto prilepí o dosku
Vyklápanie cesta z misky na pomúčenú plochu

Pár krát ho prelož a vlož do pripravenej misky s papierom na pečenie.

Prekladanie vykysnutého cesta na domáci pečený chlieb – stačí len pár krát aby sa dalo cesto zdvyhnúť z dosky
Poprekladané vykysnuté cesto pripravené na vloženie do misky nemusí stáť hneď sa môže vložiť

Ak chceš dať na chlieb aj sezamové semiačka, trochu zvlhči povrch cesta, aby sa na neho prilepili.

Cesto v miske pripravené na presun do hrnca

Vyber liatinový hrniec z trúby, daj dole vrchnák, a vlož cesto aj s papierom na pečenie do hrnca. Cesto prikry vrchnákom. Vlož do trúby.

Cesto vložené do horúceho liatinového hrnca – na tvare hrnca nezáleží

Chlieb sa pečie cca 35 minút. Po uplynutí času chlieb skontroluj. Ak sa ti zdá na povrchu bledý môžeš ho dopiecť cca 5 maximálne 10 minút bez vrchnáku. Ono každá trúba pečie trochu inak, preto prikladám fotku, ako ho mám upečený ja.

Upečený domáci chlebík – je fakt mňam 😋

Tadáááá upečený chlebík. Chutí nám na ňom úplne všetko. Ale top pre mňa je, keď si na čerstvý natriem kešu nátierku. Recept sa Ti zobrazí po kliknutí na názov – kešu nátierka.

Naša najobľúbenejšia variácia tohoto domáceho chleba je s rozmarínom a sušenou cibuľkou

1 lyžicu sušeného rozmarínu

1 lyžicu sušenej cibule v prášku

Sušená mletá cibuľka a sušený rozmarín – nemala som domáci ale aj z obchodu poslúži 😊

Občas pridávam aj svoju „Country zmes“ – to je zmes ľanových semiačok, sezamových a chia semiačok – z nej dávam tak 2 lyžice (občas od oka)

A keď ho chceme extra pridávam posekané slnečnicové semiačka cca 2 lyžice

Na vrch ešte sezamové semiačka

Stále platí, že všetky tieto suché ingrediencie je najlepšie primiešať, keď v zmesi ešte nie je voda. Hoci domiešať sa to tam dá aj dodatočne, len to vyžaduje trošku viac miešania aby sa všetko dobre rozdistribuovalo. Max 2 – 3 minútky práce extra.

Do cesta sa tiež dajú pridať aj iné bylinky, nám ešte chutí oregano namiesto rozmarínu, ale kreativite sa medze nekladú.

Tak prajem veľa radosti pri pečení tohto chlebíka a hlavne pri jeho jedení. Ak by ste mali k receptu otázku, pripomienku, pochvalu 😁 píšte do komentárov, určite odpoviem.

Fotka sušeného droždia, ktoré nemá v sebe konzervačné látky.

Sušené droždie bez pridaných konzervačných látok – obsahuje len sušené droždie ❤️

S láskou k dobrému a zdravému jedlu
Tinka