Tretí deň zo sedem-dňového predĺženého vodného pôstu je za mnou. Chcem s Vami podeliť o moje skúsenosti, a aj o informácie čo sa s telom deje po prekročení hranice 48 hodín 🙂.

Video tretí deň pôstu

Čo sa deje s telom od 48 do 72 hodín

Po 48 hodinách Vaše telo plnohodnotne využíva ketóny, ako zdroj energie. Máte jasnú myseľ, energiu fungovať, ráno už nebýva také náročné. Tiež v tento deň, už zažijete pocit, ako keby ste nemali žalúdok.

Najnižia hladina inzulínu v tele

Do 54 hodín klesne hladina inzulínu na najnižšiu hodnotu od začiatku hladovania a vaše telo sa stáva čoraz citlivejšie na inzulín.

Zníženie hladiny inzulínu prostredníctvom prerušovaného pôstu má veľké množstvo zdravotných výhod z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Znížená hladina inzulínu brzdí signálne dráhy inzulínu a mTOR a aktivuje autofágiu. Znížená hladina inzulínu môže znížiť zápal, zvýšiť vašu citlivosť na inzulín (a/alebo znížiť inzulínovú rezistenciu, čo je obzvlášť dobré, ak máte vysoké riziko vzniku cukrovky) a ochrániť Vás pred chronickými chorobami starnutia, vrátane rakoviny.

Čo je mTOR

mTOR (mammalian target of rapamycin) je proteín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii rastu, metabolizmu a prežívaní buniek. Funguje ako centrálny senzor, ktorý zisťuje dostupnosť živín, hladinu energie a ďalšie signály v bunke. Na základe týchto informácií rozhoduje, či bunka bude rásť a deliť sa, alebo zostane neaktívna.

Jednoducho povedané, mTOR je ako šéf, ktorý rozhoduje, či má bunka dostatok zdrojov na expanziu – rast a delenie, alebo či sa má šetriť a zostať v nečinnosti. A tým pádom prestane brdiť proces autofágie.

Odbúravanie starých imunitných buniek a vytváranie nových

Do 72 hodín Vaše telo odbúrava staré imunitné bunky, a vytvára nové. Regeneruje sa a buduje sa nový funkčný imunitný systém. Veľa krát to pomôže sa zbaviť alergií, exzému, prípade automimunitných ochorení.

Dlhodobé hladovanie znižuje hladiny IGF-1 a aktivitu PKA. IGF-1 sa veľmi podobá inzulínu, a má účinky podporujúce rast takmer každej bunky v tele. IGF-1 aktivuje signálne dráhy vrátane dráhy PI3K-Akt, ktorá podporuje prežívanie a rast buniek. PKA môže tiež aktivovať dráhu mTOR (a pre zaujímavosť, príliš veľa kofeínu počas hladovania môže podporovať aktiváciu PKA – tak že je dobré kofeín limitovať).

Možno chápete, kam to vedie – stlačenie bŕzd IGF-1 a PKA prostredníctvom obmedzenia živín, a hladovania môže vypnúť bunkové cesty prežitia. Toto vedie k rozpadu a recyklácii starých buniek a proteínov. Štúdie na myšiach ukázali, že dlhodobé hladovanie (dlhšie ako 48 hodín) vedie znížením IGF-1 a PKA k odolnosti voči stresu, samoobnove a regenerácii krvotvorných alebo krvotvorných kmeňových buniek. Tým istým mechanizmom sa preukázalo, že predĺžené hladovanie po dobu 72 hodín zachováva počet zdravých bielych krviniek, alebo lymfocytov u pacientov podstupujúcich chemoterapiu.

Čo je IGF-1

IGF-1 (insulin-like growth factor 1) je bielkovinový hormón, ktorý je podobný inzulínu a zohráva dôležitú úlohu pri raste a vývoji organizmu. Produkuje sa najmä v pečeni, ale aj v iných tkanivách, a je ovplyvňovaný rastovým hormónom (GH).

Jednoducho povedané, IGF-1 je ako spúšťač rastu, ktorý pomáha telu rásť a vyvíjať sa, najmä počas detstva a dospievania. Pôsobí na bunky, aby sa delili a rástli, a tiež prispieva k obnove tkanív a udržiavaniu svalov. Spomalenie IGF-1 v dospelosti je spájaný so spomalením starnutia, a môže to byť spôsob ako by mohli gény proti starnutiu pomôcť proti rakovine.

Čo sa ešte s telom deje od 48 do 72 hodín

  • prebieha autofágia – proces dôležitý pre bunkovú údržbu a regeneráciu
  • zvyšuje sa produkcia ketónov – čo pomáha mozgu a iným tkanivám fungovať efektívne aj pri nízkej hladine glukózy
  • zvyšuje sa rastový hormón – jeho hladina sa zvyšuje, čo pomáha udržiavať svalovú hmotu a podporuje lipolýzu (rozklad tukov)
  • prebieha regenerácia – počas pôstu sa používajú na pohon staré a poškodené imunitné bunky, čo podporuje regeneráciu a obnovu imunitného systému
  • lepšie kognintívne funkcie – mnohí ľudia hlásia zlepšenie sústredenia a mentálnej jasnosti vďaka ketónom, ktoré poskytujú stabilný zdroj energie pre mozog
  • strata pocitu hladu – telo prestáva pociťovať hlad

Čo sa dialo so mnou počas tretieho dňa pôstu

Na tretí deň som sa tešila, vedela som z predošlých pôstov, že pre mňa býva ten najlepší. Energiou, náladou, jasnou mysľou a chuťou do života a práce.

Začiatok dňa aj taký bol, až kým nenastali pracovné problémy, a ja som zistila, že tak intenzívne premýšlanie my žerie viac baterky než som si myslela.

Čo som zažívala fyzicky

  • ráno mierna slabosť
  • silnejšie som cítila tlkot srdca, cítila som ho až v žazlúdku
  • zvláštny povlak na zuboch, ale nesmrdelo mi z úst, ako sa toho ľudia boja že to počas pôstu zažijú
  • pri sedení bolesť v črevách, po masáži loptou to prešlo a už sa bolesť nevrátila
  • sucho v ústach
  • únava po počítačovej práci
  • zvládla som aj jazdu na bicykli a naháňanie sa na destkom ihrisku
  • po 12tej sa stratil hlad
  • po teplom kúpeli sa vrátila energia, vládala som pracovať na počítači, a riešiť komplexné veci
  • mysel bola jasná
  • emočne som na tom bola zle z dôvodu pracovných problémov
  • po fyzickej stránke som bola fit
  • bojovala som s emočným jedením ale nenajedla som sa
  • odišiel exém z pokožky

Tri dni predĺženého pôstu – podľa mňa ideálna dĺžka

Podľa mňa 72 hodín vodného pôstu, je ideálna dĺžka. Hlavne pre ľudí čo majú nižšiu štartovaciu váhu – pod 55 kg a tiež je vhodný pre niekoho kto nemá odvahu či byl dal viac dní. Do troch dní prejde telo všetkými výhodami čo pôst prináša, a ďalšie dni pôstu sú bonusom naviac, ale nie sú nevyhnutnosťou pre regenaračný dar ktorý predĺžený pôst prináša.

Ja som si pre tento pôst mentálne nastavila, že vyskúšam celkovo 21 dní s tým že 7 dní bude len na vode, nakoľko som cez 7 dňový pôst viedla klientov, chcela som vedieť, aký je rozdiel medzi 5timi dňami čo som ja absolvovala (vždy to boli pokusy o 7 dňový pôst, ale z nejakého dôvodu mi to vždy prerušila predčasná menštruácia – tento pôst som si načasovala lepšie).

A rozdiel tam určite bol, ale môžem povedať, že každý deň bol iný. V skratke pre mňa tento pôst bol až na prvý deň – nepárne dni náročné, párne dni excelentné 🙂. Všetky som zvládla, ako som najlepšie vedela, a o ďalšie dni sa určite podelím nakoľko som ich denne dokumentovala.

Aký predĺžený pôst by som robila ja

Za mňa, ak by som opäť do predĺženého pôstu opäť išla (a určite pôjdem) a mala by som štartovaciu váhu cca 53 kíl – nešla by som dlhšie ako 5 – 6 dní. Nakoľko piaty deň sa moja váha dostala pod 50 kg, a to ja už považujem za hraničnú váhu, ktorá už nie je pre moje telo prospešná. Pôvodne som tvrdila, že by stačilo 5 dní, ale úprimne ten šiesty deň bol taký dobrý, že by som si ho asi v ďalších pôstoch nechala.

Slová na záver

Počúvajte svoje telo. Ak sa necítite dobre určite pôst prerušte, a skúste ho inokdedy. Neplánujte si na obdobie pôstu veľké veci, nakoľko pôst nie je jednoduchá záležitosť, nie len fyzicky ale aj duševne, ale je veľmi prospešná.

Pokiaľ máte ešte ďalšie otázky k predĺženému pôstu, napíšte ich do komentárov, rada odpoviem.

Pekný dník
Tinka

Video druhý deň pôstu
Video prvý deň pôstu