Prečo práve ja chcem písať blog o rastovom hormóne a o jeho zázračnej moci na naše zdravie? Hovorím o hormóne, ktorý sa prirodzene nachádza v našom tele, ktorý si telo samo produkuje. Nie o tom pridávanom cez lieky (ten má aj vedlajšie negatívne účinky, ale o tom tento článok nie je). Pretože tento hormón je zázračný hormón, ktorý udržuje mladosť, silu, energiu, jasnú myseľ, výdrž a bojuje proti starnutiu.

Všetko to začalo mojím tehotenstvom

Počas môjho tehotenstva sa mi žačali objavovať malé, a postupne väčšie zdravotné problémy. Neriešila som to veľmi, lebo som očakávala, že po tehotenstve a kojení odídu. Ej hľa nestalo sa tak so všetkými. Čo mi zostalo a znepríjemňovalo život, bolo, že som sa ráno zobudila so stŕpnutými rukami a prstami. Niekedy to bolo tak zlé, že som nevedela ani kľučku na dverách chytiť a musela som si ruky a prsty v bolestiach rozcvičiť aby fungovali.

Potom som si myslela, že je to preto, že kojím a mám veľmi veľké prsia a niečo je tam pricviknuté. Ale keď mi ani rok po skončení kojenia problém neodchádzal, bolo mi jasné, že tým to nie je. Druhá nepríjemnosť, čo sa mi rozbehla počas kojenia a neodišla je exzém na tvári. Svrbelo to, rozliezal sa do vlasov, skúšala som veľmi veľa vecí a stále nič. Tak že som hľadala a pátrala ako to zlepšiť.

A tak som objavila čaro pôstu

Z nejakého dôvodu som narazila na články o exzéme, kde spomínali, že im na to pomohol pôst. Dlhší aj prerušovaný. Ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. Tvár svrbela a tie ruky fakt boleli. O pôste a jeho výhodách a tiež, ako na to, určite napíšem pár blogov. Na jeden by to bolo príliš veľa informácií.

Tak som si povedala, že do toho pôjdem. A ako som pátrala po informáciách – proste tak ma to vtiahlo. Nie len, že som vyskúšala prerušovaný pôst, ale aj predĺžený 5 dňový vodný pôst a prešla som na celorastlinnú stravu. O tom sa podelím v ďalších blogoch.

Fotka taniera s  napisom pôst - o tom že pôst je občas to najlepšie pre zdravie a pre rastový hormón
Občas najlepšie jedlo dňa je pôst – proste nejesť

Ale teraz spať k rastovému hormónu

Rastový hormón je jeden z najdôležitejších hormónov v našom tele. V našom tele ho produkuje hypofýza. Rastový hormón podporuje detský rast a pomáha s udržaním orgánov a tkanív v dobrej kondícii.

Najvyššie množstvo tohto hormónu mladosti máme v puberte, a od tohoto momentu začne pomaly klesať. Po 60tke je jeho hladina veľmi malá.

Čo nedostatok rastového hormónu prináša
– strácanie svalovej hmoty
– zhorší sa funkcia kĺbov a hustota kostí
– zhorší sa spaľovanie tukov
– zvyšuje sa rezistencia voči inzulínu, čo ústí často k cukrovke typu 2
– pleť začne starnúť
– vypadávajú vlasy
– klesne libido
– zhoršia sa kognitívne funkcie: pamäť, sústredenie a pozornosť

Čo ešte v našom dennom živote potláča rastový hormón

  • príliš časté a nadmerné jedenie
  • nekvalitná strava, hlavne spracované cukry
  • nedostatok spánku – počas spánku je hladina rastového hormónu najvyššia
  • stres – kortizol má vplyv na produkciu rastového hormónu

Dobrá správa je, že hladina hormónu sa dá prirodzene zvýšiť 😊

Mladosť sa dá vrátiť späť, a to niekoľkými prírodnými spôsobmi, ktoré vás nebudú nič stáť. Dokonca Vám aj ušetria, ak pôjdete do predĺženého pôstu. Tak pekne po poriadku.

Najlepšie prírodné spôsoby ako si môžete zvýšiť hladinu tohto zázračného hormónu v tele sú:

1. PREDĹŽENÝ VODNÝ PÔST

Za predĺžený vodný pôst sa považuje dva a viac dní. Bežne sa robia 2, 5, 7, 10, 21 aj 40 dní. Na pekné zvýšenie rastového hormónu o 1250% vám bude stačiť 7 dní.

Poviete si počkaj počkaj – 7 dní!!!! Na vode bez jedla. To so mnou sekne, poškodí ma to, nebudem vládať, budem trpieť extrémnym hladom. To nemôže byť vôbec zdravé. Šialenstvo. A na to vám poviem, že síce predĺžený pôst má pár malých nevýhod – viac o tom v ďalšom blogu, ale tie nevýhody sú minimálne oproti výhodám.

382 dní pôstu a žije

A ak si myslíte, že by ste napríklad po 40 tich dňoch zomreli, tak si pozrite príbeh o Angusovi Barbieri. Odkaz je na anglickú wikipédiu na slovenskej som to nenašla. Pán Angus mal vo veku 27 rokov ústihodných 207 kíl a nastúpil do nemocnice. Lekári navrhovali krátky vodný pôst, ale on chcel pokračovať. Jeho dĺžka pôstu trvala 382 dní a schudol 125 kg a nie nezomrel. Stihol si založiť rodinu a mal 2 deti. Takže pár dní predĺženého pôstu je oproti nemu úplne na pohodu. A takých to prípadov vo svete je viac. 40 dní pôstu sa bežne robí aj na rôznych klinikách vo svete.

Z môjho pohľadu je ideálna dĺžka pôstu v domácom prostredí, minimálne 3 dni a maximálne 7. Dlhší pôst je lepšie robiť už so supervíziou niekoho, kto má v tom skúsenosti. Už 3 dni stačia, aby sa rastový hormón zvýšil, a žalúdok a pankreas si oddýchol, a telo začalo opravovať poškodené. Rastový hormón sa pri predĺženom pôste zvyšuje nasledovne:
– po 2 dňoch o 200%
– po 3 dňoch o 300%
– po 7 dňoch o 1250%

2. VYSOKO INTENZÍVNY TRÉNING

druhou prírodnou najefektívnejšou formou zvyšovania rastového hormónu je vysoko intenzívny tréning. Intenzívne cvičenie nám pomáha zvýšiť rastový hormón v tele. V podstate rieši to čo, aj pôst. Pomáha riešiť následky, ktoré prináša časté alebo nadmerné jedenie. Vysoko intenzívnym tréningom si môžete zvýšiť hladinu rastovného hormónu od 450% do 700%.

3. PRERUŠOVANÝ PÔST

Prerušovaný pôst, pomáha k udržaniu dobrej hladiny rastového hormónu nakoľko už po 12 hodinách sa telo dostáva do stavu ketózy – telo začne spaľovať tuk, a tiež sa pomaly začne zvyšovať hladina rastového hormónu. Najvyššia je okolo 4 tej ráno. Telo sa pripravuje na ranný štart a uvoľní trochu glukózy. Takže ak Vám niekto tvrdí, že potrebujete raňajky aby malo telo energiu, tak to nie je pravda. Telo má mechanizmy, ako sa naštartovať. A najlepšie je keď ráno začnete cvičením než jedlom, aby ste zúžitkovali zvýšenú hladinu rastového hormónu.

1250% zvýšenie, tak to je paráda, to mi stačí už nemusím nič – idem jesť

Nie je to tak úplne pravda. Rastový hormón zostáva v krvi len niekoľko minút. Následne cestuje do pečene pre podporu metabolizmu, kde sa spracuje na ďalšie dôležité látky. Preto je dobré ráno a ideálne nalačno cvičiť. Proste využijete rastový hormón na budovanie svalstva, vyhladenie pleti, zlepšenie nálady a ešte si podržíte jeho hladinu dlhšie nakoľko aj cvičenie ho zvyšuje.

Celkovo, toto je super správa 😊. Starnutie sa dá odložiť, vitálny serniorský vlastne akýkoľvek vek môže byť realitou. Že máme v sebe vlastnú studňu mladosti, ktorá sa schováva v hypofýze, z ktorej môžeme každý deň naberať, ak vieme ako na to.

Moja osobná skúsenosť

Už by som sa nevrátila späť. Neverím, že to píšem ja, ktorá miluje jedlo, VŠETKO JELO, vždy som bola všežravec 😆. Hlásala som, že častá strava, malé porcie, pravidelné jedenie to je to správne. Iba tak sa dá udržať postava. Nikdy by ma nenapadlo, že budem tvrdiť toto. Pôst a prerušovaný pôst je to najlepšie čo som zažila, čo sa týka udržania postavy a zlepšenia zdravotného stavu. O pôste budem písať viac v ďalšom blogu. Toto sú len slová na záver.

Proste, pravdou pre mňa je, že sa cítím úžasne. Či už emočne a to aj v dňoch kedy Nicolka veľmi zle spí, alebo energiou a silou. Môj krvný tlak je stabilný a je mi dobre. Cítim sa krásne najedená, bez pocitu obmedzovania sa v jedle, ale tiež štíhla a fit. Cítim sa lepšie ako keď som mala 20 rokov, a to je to, čo je pre mňa dôležité.

Nehovorím, že to čo ja robím je jediná cesta. Ja sa len delím o to, čo pomohlo mne, a ak to pomôže ďalej budem len rada ❤️.

Fotka Tinky po 5 dňovom vodnom pôste spokojná a vylepšeným zdravím
Ja po 5 dňovom vodnom pôste – cítila som sa úžasne – plánujem skúsiť aj dlhší

Krásny dník plný radosti, vitality a zdravia
S láskou praje
Tinka