V pôstnej ceste pokračujem, tento bolg Vám priblíži druhý deň pôstu. Čo sa deje s telom, aké sú štádiá, ale tiež čo sa osobne dialo so mnou. Ak by vám chýbali po prečítaní nejaké inormácie píšte do komenntárov rada odpoviem.

Informácie k prvému dňu pôstu nájdete v tomto príspevku: https://tinka.sk/blog/2024/05/22/post-den-prvy-stadia-predlzeneho-vodneho-postu/

Tiež som urobila aj video k prvému dňu: https://www.youtube.com/watch?v=MUUGkRn0WOk

Prv napíšem odbornejšie informácie čo sa deje s telom po 24 hodinách pôstu do 48 hodín pôstu, a potom moje osobné skúsenosti.

Hladina glukózy klesá, ketóza beží na plné obrátky

Po prvých 24-roch hodinách bez jedla začne telo využívať svoje zásoby. Počas tohto obdobia:

  • Glykogén: vaše zásoby glykogénu v pečeni a svaloch sú takmer vyčerpané
  • Glukóza: hladina krvnej glukózy klesá, čo môže viesť k pocitom únavy a podráždenosti
  • Ketóza: telo začína produkovať ketóny, ktoré slúžia ako alternatívny zdroj energie pre mozog a svaly.

V tomto štádiu telo čoraz viac využíva tuk na svoj zdroj energie.

Autofágia

je proces, pri ktorom sa na energiu začínajú používať poškodené komponenty, rozkladajú sa a recyklujú bunky. To pomáha odstraňovať poškodené bunkové, čo môže podporiť schopnosť sa lepšie brániť proti chorobám.

Hormonálne zmeny a stabilizácia energie

  • Energia: veľa ľudí začne pociťovať stabilizáciu energie, pretože ketóny sú stály zdroj paliva
  • Rastový hormóny: zvyšuje sa hladina rastového hormónu, ktorý pomáha telu sa regenerovať a udržiavať svalovú hmotu. O rastovom hormóne som napísala aj dlhší článok ak by vás zaujímal: https://tinka.sk/blog/2022/10/03/zazracny-rastovy-hormon-v-nasom-tele/
  • Inzulín a glukagón: hladina inzulínu klesá, čo podporuje odbúravanie tukov, zatiaľ čo glukagón sa zvyšuje, aby podporil glukoneogenézu (tvorbu glukózy z ne-sacharidových zdrojov).

Medzi 24 – 48 hodinami: maximálna ketóza a hlboká autofágia

V tomto štádiu dosahuje ketóza svoj vrchol a procesy očisty v tele pokračujú:

  • Maximálna ketóza: telo je v plne adaptovanom ketónovom režime, čo môže priniesť vysokú mentálnu jasnosť a pocity spokojnosti
  • Hlboká autofágia: tento zázračný očistný proces je teraz v plnom prúde, a vaše telo intenzívne opravuje tkanivá a detoxikuje systém
  • Elektrolyty: je dôležité sledovať hladinu elektrolytov (sodík, draslík), hlavne pri ľuďoch so zníženou funkciou ľadvín, pretože ich nedostatok môže spôsobiť svalové kŕče a aj vážnejšie zdravotné problémy.

Čo môžete očakávať a ako sa budete cítiť

V rozpätí od 24 až 48 hodín pôstu môžete zažiť rôzne pocity. Skvelou správou je, že pocit hladu klesne, žačnete získavať energiu a jasnú myseľ. Ranná nevoľnosť, závraty alebo slaboť odznie a začnete sa cítiť oveľa lepšie. Samozrejme je dôležité počúvať svoje telo, a keď sa cítite extrémne, zle pôst prerušiť. Ideálne zeleninovým vývarom.

Čo som počas týchto hodín zažívala ja 🙂

Keď že toto nie je môj prvý predĺžený pôst, tak som tak nejak vedela do čoho idem. Ono každý pôst je trošku iný. A tiež som vedela, že môj neobľúbený čas – 36 hodín príde A PRIŠIEL. A plnou parou.

Moje skúsenosti som dokumentovla aj v mojom videu: https://youtu.be/LX29T4WlhwI

Pred začatím pôstu a prvý deň pôstu so mala zlé noci, jedna noc z dôvodu rodinnej situácie a pred tým Nicolka (mám 4 ročné dieťa, ktoré našťastie už len občas, ale veľmi zle spí), spôsobila že do druhého dňa pôstu som šla vyčerpaná a pre istotu sme sa s Frantom (môj partner) vymenili.

Pôstna rada

Do predĺženého pôstu odporúčam ísť dobre vyspatý, nakoľko spánková deprivácia zhoršuje priebeh pôstu. Je to fakt, ale aj osobná skúsenosť. Moje prvé pôsty som začínala v období, keď Nicolka spala extrémne zle, a aj mi bolo extrémne zle. Prvý pôst som musela dokonca prerušiť už po prvom dni (cca 26 hodín) z dôvodu veľkých nevoľností.

Pokračujem v mojich skúsenostiach s druhým dňom pôstu

Tak že výmena na spanie trochu pomohla, ale ráno som mala ovplynené. Nedalo sa mi fungovať, točila sa mi hlava, aj pri ležaní, a toto sa mi zvyklo diať len pri prvých pôstoch. Našťastie okolo 10:00 ráno to všetko odoznelo, a ja som bola schopná fungovať. Dokonca som navarila obed, upiekla koláč a zvládla aj pracovné stretnutie. A deň som zakončila relaxačnou prácou na záhrade.

Aké fyzické pocity som zažívala od 24 do 48 hodín

  • ranná nevoľnosť
  • oblievanie studeným potom
  • točila sa mi hlava
  • sucho v ústach
  • ráno mierna bolesť v oblasti obličiek (pri predošlom pôste ma boleli oči)
  • začala mi byť zima
  • zlepšenie čuchu
  • nárast energie
  • plná sila
  • jasná myseľ
  • radosť
  • efektivita pri práci
  • pocit spojenia s prírodou
  • nastupoval pocit jasnejšej predstavy čo chcem
  • ustupovanie exzému

Všetko som aj dokumentovala na videu, a ja keď tento deň býva pre mňa náročný, vždy do pôstov idem rada nakoľko viem, ako veľmi to pomáha telu. A ako sa ešte niekoľko mesiacov skvele cítim po tom čo pôst absolvujem. A pôsty robím ešte z duševého dôvodu. Trénuje to odolnosť, posiluje vôlu a prekvapivo mi to buduje sebavedomie, vieru v seba a vnúžornú silu, čo telo a ja dokážem.

Nevoľnosti beriem ako súčasť očisty a tréning odolnosti nevzdať veci keď ide do „tuhého“

Zhrnutie môjho dňa

Ráno som začala 3:30, ale to je moja preferencia vstávania, to je na iný blog, a bolo mi zle. Musela som sa vrátiť do postele a ešte spať. Okolo 7:30 zabrala voda, a vedela som chodiť bez toho aby som mala pocit že omdliem. Dala som si čaj: citrónová verbena a potom bezkofeinovú čiernu kávu. A od 10tej som bola energická a spokojná Tinka s jasnou mysľou. Urobila som veľmi veľa, a deň som končila so skvelými pocitmi. Cítila som sa tak plná energie, že som sa vrátila do spálne, a spala s Nicolkou. Tá ma odmenila krásnym celonočným spánkom, čo bol extra bonus k tomuto dni.

Slová na záver

Pôst je niečo čo ľudia zažívajú a používajú od pradávna. Či už z dôvodu neodstatku potravy hlavne v našej zemepisnej šírke kde je dlhšie obdobie zimy a málo potravy. A tiež zo zdravotných dôvodov kedy rôzny lekári, a liečitelia používali túto metódu už od pradávna, a tiež ju bežne vidíme v živočísnej ríši. Taký pes ak mu nie je dobre tiež neje alebo je zelenú trávu. Nejesť je prirodzené, a ak je to správne použité, aj ozdravné, liečivé a posilujúce.

Čo stále platí

Dobrá hydratácia pôstu pomáha, tak sa nebojte piť viac tekutín než je bežne 3 až 4 litre. Piť môžete: vodu, čiernu kávu a nesladené bylinkové čaje.

Pekný dník
Tinka