Môj piaty deň pôstu nebol jednoduchý. Všetko som zdokumentovala vo videu: 5 dní bez jedla – 7 dňový predĺžený vodný pôst. Je to celkom dlhé video. Dialo sa toho veľa, a asi som mala potrebu všetko vysvetlovať 😊.

Päť dní bez jedla nebol ťažký z dôvodu veľkého hladu, ten už som vyše dvoch dní nezažila, ale z dôvodu slabosti a pocitu nevoľnosti. Tiež som mala veľmi nestabiné emócie. Myseľ bola jasná, ale prekvapilo ma čo všetko vyplávalo na povrch, a čomu som musela čeliť. Strachy, smútok zo straty sestry, obavy čo s nami bude… Veľmi dlhý zoznam. Ako keby sa s telom čistila aj myseľ.

Je možné že pôst odhalí naše strachy

Mám pocit, ako keby pôst odhalil naše strachy. Ja nie som veľmi bojazlivý typ, ale čo mi naozaj naháňa strach, a kedysi som z toho mala aj panické stavy, je keď mi je nevoľno a mám pocit že budem zvracať. Z tohoto strachu sa mi podario dostať špeciálnou meditáciou, ktorú som si vymyslela sama počas pobytu v Marsa Alam. A moje tehotenstvo tiež pomohlo. Celé tehotenstvo mi bolo zle, a na vracanie. Úprimne to asi môj mozog už nedal, mať paniku 9 mesiacov 😊 tak to vzdal.

No a teraz sa to vrátilo, nie panika, ale strach. Bolo mi fakt neočakávateľne zle, studený pot, slabosť, pocit nevoľnosti. Bolo mi tak zle, že som dokonca vyskúšala vypiť slanú vodu. Kto ma pozná vie, že ja soľ nejem, a varím jedlá, aby v nich soľ nebola. Niekde som sa dočítala, že doplnenie elektrolytov pomáha počas pôstu. Ja som to skúsila, vypila som slanú vodu okolo 11tej a fungovať som začala až okolo 16tej. Tak že nemyslím si, že to u mňa zafungovalo.

Nevzdala som to, ale mala som k tomu blízko

Keď že sa môj stav nelepšil, a bolo mi nepríjemne, dokonca mi vadilo aj ležať, pripravila som sa na to, že budem jesť. Skoro som sa doplazila do kuchyne, nabrala si pripravený vývar a trochu domáceho chleba. Mala som so sebou dohodu že ak do 16:11 mi nebude lepšie, tak preruším pôst a najem sa. Bola by som síce smutná, nakoľko by som opäť neprekročila 5 dní bez jedla, ale nechcela som ísť do extrému len kôli nejakému nastavenému cieľu. Nechcela som byť príliš zameraná na cieľ, aby som prestala vnímať, že mi neslúži.

Čo všetko som počas pôstu zažila

Nepríjemnosti
🔴 bolo mi zima
🔴 slabé svaly – nevládala som ani Nicolku niesť
🔴 oblieval ma studený pot
🔴 točila sa mi hlava aj po ležiačky
🔴 pocity nevoľnosti
🔴 pociť ťažkého tela ako keby bolo z olova
🔴 veľa negatívnych emócií a strachov

Príjemnosti
🟢 nemala som mžitky pred očami
🟢 jasná myseľ
🟢 toľko energie že za 2 hodiny som zvládla to čo som plánovala za celý deň
🟢 bez pocitu hladu
🟢 odoznenie pocitu slabosti a nevoľnosti
🟢 vyrovnanie emócií
🟢 vedela som variť
🟢 návrat sily

Čo pomohlo
🟡 prechádzka na boso po tráve
🟡 oddych v prírode
🟡 telefonát so spriaznenou dušou
🟡 dostatok pitného režimu
🟡 prijatie toho čo je a nevyľakať sa z emócií ktoré ma prepadli

Ako prebiehal môj deň

Ráno som sa zobudila so slabosťou ale vedela som fungovať. Postarala sa o rodinu, pracovala a pripravila som sa na pracovné stretnutie, na ktoré som mala ísť. Zamiesila chleba a 11tej mi začalo byť zle, a to všetko prešlo až po 16:11. Celý ten čas od 11tej do 16tej som sa nedokázala skoro pohnúť, ale po 16tej nastala zmena. A bola tak veľká, že som za dve hodiny urobila všetko čo som chcela, vrátane manuálnej práce. A večer som odniesla moju vyše 15kg dcéru na rukách do schodov a uspala som ju 😊. Bolo to úžasné.

Dosiahla som to

Večer zavládlo nadšenie, zvládla som to. Idem najdlhší pôst, aký som kedy dala. Môj cieľ bol na dosah a ja som sa cítila skvele. Tiež ma motivovalo to, že moje telo prechádza tak potrebnou veľkou údržbou. Bola som nesmierne vďačná, že sa mi polepšilo, a že pokračujem. A nie len to, že som našla energiu dokumentovať ako mi je, a že sa o to teraz delím. Je to síce divné, ale plnil sa mi sen. Jeden z mojich klientov 7 dňový pôst dal a ja som ho išla s ním, ale nedala som to. Nie kôli hladu, ale kôli tomu že som dostala menštruáciu. Počas menštruácie pôst nedržím. A od vtedy sa mi to nepodarilo, vždy som si ho zle naplánovala. Trvalo to dva roky a v tento deň to vyzeralo, že som o krok bližšie k dosiahnutiu cieľa.

Extra bonus emočná sila

Mala som pocit ako keby som prešla tornádom, ale vyšla silnejšia. Od tohto pôstu mám pocit, že som vyrovnanejšia, než som kedykoľvek predtým bola. Niektoré problémy neodozneli, hlavne tie pracovné, ale ja som ich vnímala inak. Ako keby sa mi zmenil uhol pohľadu. Cítim sa aj vnútorne stabilnejšia a spokojnešia. Jasnosť mysle proste zostala, a to už mám od pôstu vyše mesiac. Proste ako keby to bolo emočné fitko. Citovo som sa zapotila, doslova oblieval ma studený pot, ale pomohlo to v mojej odolnosti.

Štádiá pôstu čo sa s telom deje

Piaty deň predĺženého vodného pôstu prebiehajú podobné procesy ako v prvých štyroch dňoch. Tieto sú detailne popísané v predošlých blogoch. Tak že ak si chcete doštudovať čo to všetko prináša, odporúčam sa na nich pozrieť, a prečítať si ich.

Pôst deň prvý
Pôst deň druhý
Pôst deň tretí
Pôst deň štvrtý

Ak by ste k pôstom mali nejaké otázky píšte do komentárov buď pod blogom alebo do komentárov vo videu, rada vám na ne odpoviem. Ak ste absolvovali pôst a chcete sa podeliť o to čo ste pri nich zažili budem veľmi rada. Vždy ma zaujíma aké pôstne cesty zažívali ľudia okolo mňa.

Pekný dník
Tinka