Môj štvrtý deň predĺženého vodného pôstu bol ako za odmenu. Cítila som sa veľmi dobre, mala som jasnú myseľ, práca na počítači ma neunavovala, a zvládala som v pohode bežný život. Keď som spätne revidovala celý tento 7 dňový pôst, takú väčšiu revíziu napíšem až neskôr, povedala som si, že pre mňa sú ideálne 3 dni. Lenže tento 4tý deň to všetko zmenil, bol taký dobrý, že si ho ponechám.

Ako som sa počas štvrtého dňa pôstu cítila

Môj deň je zdokumentovaný aj vo videu. Točila som krátke videá každý deň o tom ako mi je.

Video: 4 deň pôstu

Ráno som vstala, chodenie bez problémov, neoblieval ma studený pot, netočila sa mi hlava. Cítila som sa dobre. Trochu som oddialila pitie vody, nakoľko som sa chcela odvážiť a nechcela som skreslené výsledky. Keď som šla dole po schodoch, tak som pocítila svalovú slabosť, ktorá po vypití vody do cca pol hodinky zmizla.

Čo sa so mnou ešte cez deň dialo

  • začalo mi byť zima – teplá kúpeľ to vylepšila
  • mala som povlak na zuboch (ale nemala som zápach z úst)
  • suchšie v ústach
  • keď som sa dlhšie zamerala na jeden bod videla som mžitky pred očami
  • cítila som sa sýta – nemala som pocit hladu
  • všetko som vnímala pozitívnejšie
  • mala som jasnú myseľ
  • vedela som čo chcem robiť
  • vládala som pracovať na počítači
  • varila som jedlo úplne bez problémov
  • naháňala sa a hrala s Nicolkou

Štvrtý deň bol proste bezproblémový, ako keby som ani na pôste nebola.

Aké nápoje som počas pôstu pila

  • čistá voda – tej najviac
  • nesladené bylinkové čaje
  • bezkofeinová káva (moja osobná preferencia môže sa piť aj kofeinová) – kávu som mala len jednu

Čo sa deje s telom počas vodného pôstu od 72 do 96 hodín

Zlepšenie bunkovej regenerácie

Po 72 hodinách pôstu telo intenzívnejšie využíva proces autofágie – ako ho ja volám vnútorná očista tela. Telo recykluje staré a poškodené proteíny a komponenty. Tento proces pomáha obnovovať a regenerovať bunky, čo veľmi prospieva nášmu zdraviu. Prebieha intenzívna regenerácia a omladzovanie organizmu 😍.

Stabilizácia energetických hladín

Pocítite stabilitu v energii. Nemáte mentálnu hmlu, necítite únavu, ako keď si naplníte cez obed žalúdok, a máte pocit, že si chcete ísť ľahnúť. Bežíte na stabilný energetický pohon, ktorý si telo samo reguluje oproti pohonu z jedla, ktoré dokáže byť nevyvážené, a častokrát pre správnu funkciu tela nedostatočné.

Telo sa už plne adaptovalo na využívanie ktetónov ako hlavného zdroja energie. Človek cíti viac energický a podstatne menej unavený, ako počas prvých dvoch dní pôstu.

Mentálna a emočná rovnováha

Telo sa dá do kľudu. Hladina hormónov sa vyrovná človek sa cíti dobre, nad vecou a s jasnou mysľou. Často sa objavujú pocity, že je človek napojený na niečo mimo neho. Na pokľudný a láskyplný celok.

Máte viac času a viac vecí stihnete

Tento aspekt pôstu sa veľakrát prehliada. Počas pôstu nie len že ušetríte peniaze, lebo nejete, ale aj máte oveľa viac času.

Nemusíte variť, nemusíte po jedle upratovať, netrávite čas jedením a ani nemusíte ísť na nákup potravín. Pri pôste zrazu človek zistí koľko má času. A keď využije tie dni, keď sa počas pôstu cítit dobre, efektívne tak urobí toho veľmi veľa, a veľa-krát sa dobehnú resty. Toto tiež často spôsobí mentálnu úľavu a dobrý pocit. Nedokončené úlohy nás unavujú. Hlavne častokrát človek urobí veci, ktoré je naozaj potrebné urobiť, nakoľko mu pomáha jasná myseľ.

Pôst v tomto ohľade prináša veľa výhod.

Na čo si dať pri predĺženom pôste pozor

Pôst je z určitého hľadiska záťaž pre telo, a je dobré s ním narábať opatrne, a rešpektovať svoje obmedzenia. Nesledovať slepo nastavené ciele – dám si 5 alebo 10 dní pôstu, alebo aké koľvek iné číslo a nevnímať svoje telo. Ísť príliš daleko za svoje hranice sa nevypláca, trochu ich potlačiť to ano, ale príliš ďaleko už nie.

Sú situácie a aj zdravotné obmedzenia kedy by príliš dlhý pôst mohol uškodiť

Pri pôste je dôležité dodržiavať pitný režim. Udržiavať si správnu hydratáciu cca 3 – 4 litre vody (tekutín) denne, a sledovať príjem elektrolytov. Strata elektrolytov, ako sú sodík, draslík a horčík, môže viesť k svalovým kŕčom, závratom a ďalším zdravotným problémom. Môže byť užitočné pridávať si malé množstvo soli do vody, alebo konzumovať elektrolytové nápoje bez cukru. Niektoré stavy, ako napríklad cukrovka alebo problémy s obličkami môžu byť pôstom zhoršené. Preto je dôležité počúvať svoje telo, a tiež v prípade, že viete že máte vážnejší zdravotný stav, ísť na pôst postupne. Robiť ich kratšie – 24 alebo 48 hodinové, a keď sa vďaka pôstom zdravie zlepší, pustiť sa do dlhšíh.

Slová na záver

Ja som si štvrtý deň pôstu užila, a tento deň som dokonca nemala potrebu emočne jesť. Cítila som sa sýta, veselá a spokojná. V noci som spala dobre a jediné čo bolo také „zhoršenie“ bolo, že mi bolo zima. Keď že som pôst robila počas teplých dní, tak mi to veľmi nevadilo. Ak budem v dudúcnosti robiť predĺžený pôst tak plánujem robiť 4 dňové, za mňa ideálna dĺžka. Či už emočne a tiež pre mňa váhou, aby som neklesla pod 48 kg váhy – bežnú váhu mám od 51 do 53 kg.

A opakovanie je matka múdrosti 🙂, tak že:

Každé telo je jedinečné a reaguje odlišne. Preto je dôležité ho počúvať a prispôsobiť sa jeho potrebám. Počas pôstu buďte k sebe láskaví a rešpektujte hranice svojho tela.

Krásny dník
Tinka

Všetky videá k predošlým dňom pôstu

Prvý deň pôstu
Druhý deň pôstu
Tretí deň pôstu